Razvoj kompetencija za upravljanje projektima u državnoj upravi

Razvoj kompetencija za upravljanje projektima u državnoj upravi nastavljen je u prostorijama Uprave carina u Beogradu gde je održan drugi deo obuke iz upravljanja projektima baziran na PM2, metodologiji preporučenoj od strane Evropske komisije za upravljanje projektima u državnoj upravi, a koju u našoj zemlji promoviše IPMA Srbija.

PM² je evropska metodologija upravljanja projektima koja ima za cilj uspostavljanje zajedničke terminologije i zajedničkih procesa upravljanja projektima unutar i među evropskim organizacijama bilo da su javne ili privatne. PM² teži ka povećanju efikasnosti i stope uspeha projekata u Evropi.

Program obuke za razvoj kompetencija za upravljanje projektima je počeo sa realizacijom u junu 2022. godine i namenjen je zaposlenima iz Ministarstva finansija, Uprave carina i Uprave za trezor. Projekat je finansiran od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u implementaciji učestvuju eksperti IPMA Srbija.

Polaznici obuke su u toku prvog dela obuke usvojili znanja i razvili kompetencije za upravljanje projektima prema PM2. Nakon prvog dela obuke, radionica, vežbe i predavanja i uz mentorsku podršku uspeli su da individualno primene alate PM2 na svom projektu. Čitav program obuke je usmeren na razvoj kompetencija za upravljanje projektima u državnoj upravi.

Program obuke za razvoj kompetencija za upravljanje projektima obuka podrazumevao je i obuku za primenu softverskih paketa za upravljanje projektima, u cilju korišćenja razvijenih softverskih rešenja za efikasniju primenu procesa upravljanja projektima.

Završen je i program Trening trenera, kojim su edukovani budući treneri i obezbeđeni kapaciteti Ministratstva finansija, Uprave carina i Uprave za trezor za interni razvoj i obuke zaposlenih. Ovim program se obezbeđuje održivost projekta i dugoročna primena metodologije za upravljanje projektima.

Program za razvoja kompetencija za upravljanje projektima doprinosi sistematizaciji postojećeg znanja za upravljanje projektima i razvoju novih kompetencija na individulanom nivou. Na organizacionom nivou, doprinosi razvoju timova za upravljanje projektima različite kompleksnosti i pripremi za brojne donatorske projekte i saradnju u međunarodnom okruženju. Ovaj projekat predstavlja značajan iskorak u razvoju upravljanja projektima u državnoj upravi Republike Srbije.