Uspešno završen 27. Internacionalni Kongres iz upravljanja projektima

IPMA Srbija je ove godine uspešno organizovala 27. Internacionalni Kongres iz upravljanja projektima pod nazivom „Interdisciplinarnost kao ključna karika projektne profesije“. Kongres je održan u Vrnjačkoj Banji od 8. do 10. juna 2023. godine, okupivši učesnike iz raznih delova sveta.

Kongres je organizovan u saradnji sa Fakultetom za projektni i inovacioni menadžment – prof. dr Petar Jovanović, u hotelu „Vrnjačke terme“. Na ceremoniji svečanog otvaranja, učesnike 27. Internacionalnog kongresa iz upravljanja projektima pozdravili su prof. dr Vladimir Obradović, predsednik IPMA Srbija, prof. dr Aca Jovanović, dekan Fakulteta za projektni i inovacioni menadžment, pukovnik doc. dr Ivan Vulić, prorektor za naučnoistraživačku delatnost na Univerzitetu odbranu, g-đa Di Cao, izvršni direktor i g-din Zhang Quinngkui, predsednik Aihua International Education Technology Group. Učesnici su imali prilike da učestvuju na panelima, okruglim stolovima, na sekcijama u okviru kojih su predstavljeni radovi, kao i da se priključe Young Crew radionici namenjenoj mladima do 35 godina.

Na Kongresu je učestvovao značajan broj uglednih govornika i učesnika. Plenarne sesije su održali: prof. dr Nenad Ivanišević, profesor Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Igor Osmokrović, operativni direktor kompanije Bexel Consulting. Ključne teme kongresa su bile ”Izazovi upravljanja IT projektima u vojnoj industriji”, „Savremeni problemi u upravljanju projektima u građevinarstvu“ i ”Upravljanje građevinskim projektima u integrisanom digitalnom okruženju” i „Jedinica za upravljanje projektima“.

Posebno izdvajamo panel ”Izazovi strateškog upravljanja u naučnoistraživačkim organizacijama”, kome su prisustvovali istraživači sa 14 instituta na kojem se razgovaralo o problemima instituta i potencijalnim rešenjima, u cilju maksimiziranja potencijala naučnoistraživačkih instituta.

Učesnici su imali priliku da na kongresu prezentuju svoje radove, što je doprinelo otvorenoj diskusiji na temu interdisciplinarnosti u upravljanju projektima.

U nizu događaja tokom trodnevnog kongresa izdvajamo i zanimljiv panel na temu ”Projekti saradnje nauke i privrede”, koji je moderirao dr Duško Blagojević, predsednika Zajednice instituta Srbije, koji je bio prava prilika da se stekne uvid o potencijalnim projektima u domenu saradnje naučnoistraživačkih instituta i privrede.

Poslednjeg dana kongresa Vladana Stepanović i Sara Stojiljković održale su uspešnu Young Crew radionicu na temu ”Izvrsnost u projektima: Komunikacija i interdisciplinarnost”.

Glavni cilj 27. Internacionalnog kongresa je bio podizanje svesti o važnosti povezivanja različitih disciplina kako bi se postigao cilj efektivnijeg upravljanja projektima. Pored toga, istaživačima je kongres omogućio da podele svoje doprinose u domenu interdisciplinarnosti i upravljanju projektima.

Kongres je ove godine okupio preko 120 učesnika iz 6 zemalja i različitih oblasti delovanja.

IPMA Srbija se iskreno zahvaljuje svima koji su prisustvovali 27. Internacionalnom kongresu iz upravljanja projektima.