Uspešno završen 28. Internacionalni kongres iz upravljanja projektima

28. Internacionalni kongres iz upravljanja projektima pod nazivom “Upravljanje projektima u digitalnoj dekadi“ održan je od 16. do 18. maja u Hotelu Izvor u Aranđelovcu. Kongres je okupio više od 190 učesnika iz preko 15 zemalja.

Na ceremoniji svečanog otvaranja, učesnike Kongresa su pozdravili prof. dr Vladimir Obradović, predsednik IPMA Srbija i prof. dr Mladen Vukomanović, predsednik IPMA.

Kongres je započeo inspirativnim izlaganjem dr Constanze Mariani, istraživača na Politecnico di Milano na temu Sledeća granica: Istraživanje potencijala veštačke inteligencije u unapređenju praksi upravljanja projektima. Potom je usledilo izlaganje Ace Momčilovića, globalnog direktora IPMA SIG za veštačku inteligenciju, koji je zainteresovao prisutne svojom temom Veštačka inteligencija i budućnost radne snage. Pažnju prisutnih je privukla prezentacija prof. dr Dušana Baraća, prodekana za digitalni razvoj Fakulteta organizacionih nauka, koji je dodatno  prezentacijom na temu Upravljanje projektima u digitalnoj transformaciji zaokružio celinu uvodnih izlaganja.

Učesnici kongresa su uzeli učešće u radu panela, okruglog stola, i sekcija za prezentacije. Svi radovi sa sekcija će biti objavljeni u Zborniku 28. Kongresa, dok će izabrani radovi biti publikovani u European Project Management Journal.

Tokom Kongresa organizovano je nekoliko panel diskusija sa aktuelnim temama, i to:

  • Digitalizacija u upravljanju građevinskim projektima: Izazovi i mogućnosti, koju je moderirala dr Zorana Petojević, a učešće su uzeli predstavnici Građevinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i većeg broja kompanija iz oblasti građevinarstva u Srbiji i regionu.
  • Održivost projekata: ESG, CSR i strategije za budućnost, sa moderatorom prof. dr Tamarom Vlastelicom sa Fakulteta organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu. Glavni panelisti su bili Dražen Maravić, osnivač Centra za studije budućnosti, Amin Saidoun, izvršni direktor IPMA, kao i Peter Sandor, China Tiejiuju Engineering & Construction Ltd.
  • Upravljanje projektima od javnog interesa, koji je moderirao Srđan Topalović, dipl. ing. CE, Acc. Spec. Env. E., okupio je predstavnike privatnog, javnog i civilnog sektora.
  • Strateško upravljanje projektima u naučnoistraživačkim organizacijama, koji je moderirao prof. dr Vladimir Obradović, sa Fakulteta organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu. Panel je okupio istraživače iz instituta u Srbiji, uključenih u SAIGE projekat, i drugih instituta, a učesnici su imali priliku da vide i postavku strategija svih instituta čije su strategije razvijene u okviru ovog projekta.

Pored panela, veliko interesovanje učesnika je privukao okrugli sto PMO – One-Stop Shop, podržan od strane Siemens Energy, koji je moderirao Vladimir Rašović, Siemens Energy TI EAD EU&AF Operations. Diskusija je doprinela razumevanju značaja i načina formiranja strukture PMO unutar organizacija, specifičnosti uloge i odgovornosti rukovodioca PMO, mogućnostima primene AI u okviru PMO i drugih važnih tema u ovoj oblasti.

Hibridnu IPMA Young Crew radionicu za mlade projektne menadžere na temu „Tehničke perspektive u digitalnoj dekadi – Kako startup projekti oblikuju novu stvarnost“, vodio je dr Kristijan Robert Prebanić, član IPMA YC Management Board iz Hrvatske, zajedno sa Vladanom Stepanović i Sarom Stojiljković, predstavnicama IPMA Young Crew Srbije. 

IPMA Srbija se zahvaljuje svim učesnicima koji su prisustvovali 28. Internacionalnom kongresu iz upravljanja projektima i aktivnim učešćem doprineli uspehu ovogodišnjeg događaja. Pozivamo sve da nas prate i uzmu učešće na 29. Internacionalnom kongresu iz upravljanja projektima, za koji će termin i  mesto biti naknadno objavljeni.