Uspešno završen prvi IPMA Global Project Profession Forum u Sevilji

Predstavnici IPMA Srbija su učestvovali na prvom IPMA Global Project Profession Forum-u, koji je održan u Sevilji, u Španiji, u periodu od 21. do 22. septembra 2023. godine. Koncept Foruma je osmišljen kao platforma za povezivanje i razmenu najnovijih znanja i informacija između globalnih organizacija, PMO, izvršnih rukovodilaca i drugih učesnika. Na otvaranju Foruma učesnicima su se obratili Joop Schefferlie, predsednik IPMA, Vladimir Obradović, potpredsednik IPMA za administraciju, finansije i događaje, Nieves Valenzuela Romero, rukovodilac za inovacije pri Ministarstvu Vlade Andaluzije i Alvaro Jesus Pimentel Siles, zamenik gradonačelnika grada Sevilja.

Na dvodnevnom Forumu je učešće uzelo oko 250 učesnika iz 50 zemalja, koji su imali priliku da slušaju 34 govornika na ukupno 9 panela i 3 radionice. Aktuelne teme održanih panela poput: “Project Management Office dead or alive?”, “Project Management in the Public Sector”, “Project management and ESG”, “Future of Project Management”, kao i radionica “Improving your projects by implementing projectexcellence” i “Unlocking PMO Potential: A Journey of Diverse Perspectives”, su privukle pažnju učesnika, koji su svojim pitanjima i učešćem u diskusijama dodatno doprineli uspehu događaja.

Uporedo sa zvaničnim programom Foruma, tokom oba dana su održana 34 interna sastanka međunarodnih IPMA projektnih timova, na kojima su učestvovali predstavnici IPMA Srbija, Marija Todorović, kao IPMA Research Coordinator, Danijela Toljaga-Nikolić, kao rukovodilac IPMA WoS projekta i Vladana Stepanović, kao IPMA Awards Programme officer.

Pored panela, radionica i sastanaka, organizovane su posete i društveni događaji za učesnike Foruma, na kojima su učesnici imali priliku da se upoznaju i razmene iskustva. Drugog dana je organizovana poseta luci Sevilja, koja je posebna po tome što je jedina pomorska luka u Španiji koja je unutar kopna i jedina komercijalna rečna luka u zemlji. Tokom oba dana je organizovano druženje učesnika, najpre na koktelu dobrodošlice prvog dana Foruma, a zatim na svečanoj večeri IPMA Global Awards Gala, na kojoj su dodeljene nagrade 21 finalisti iz 12 zemalja u čak 8 različitih kategorija.