Uspešno završen PMdays 2023

Udruženje za upravljanje projektima – IPMA Srbija već tradicionalno svakog novembra obeležava „Dane projektnog menadžmenta”.
Prvi od događaja u okviru PMdays 2023 jeste info dan o sertifikaciji, koji je održan 9. novembra u online formatu. Učesnici su imali prilike da se informišu o međunarodnoj sertifikaciji u oblastima upravljanja projektima, programima i portfolijima, agilnog upravljanja, održivog upravljanja projektima, kao i upravljanja projektima u javnom sektoru.

Posebno je zabeleženo veće prisustvo i interesovanje mladih učesnika u vezi mogućnosti koje im obezbeđuje posedovanje sertifikata i kako proces sertifikacije doprinosi budućoj karijeri u oblasti upravljanja projektima.

Za sve Young Crew Srbija članove, 16. novembra održana je online radionica pod nazivom „Kako teorija igara može pomoći projektnom menadžeru?”, koju je moderirao Ognjen Nikolić, saradnik u nastavi na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Tokom ove interaktivne Young Crew Srbija radionice, učesnici su se upoznali sa konceptima teorije igara i istražili primenu ove teorije u oblasti upravljanja projektima. Ognjen nam je pružio detaljan uvid u osnove teorije igara, sa osvrtom na ključne pojmove poput igrača, strategija i ishoda.

Takođe, u okviru dana projektnog menadžmenta, 24. novembra svečano su dodeljeni sertifikati prvoj grupi polaznika obuke „PM2“ Metodologija za upravljanje projektima koja je u okviru opšteg programa obuke državnih službenika Nacionalne akademije za javnu upravu.

Polaznici obuke stekli su razumevanje osnovnih teorija i koncepta upravljanja projektima, uključujući osnovne procese po PM2 kao i osnovne principe Upravljanje projektima u javnom sektoru.
Još jedan događaj kojim smo obeležili ovogodišnje Dane projektnog menadžmenta bio je sastanak Jedinice za upravljanje projektima SIG PMO pod nazivom „Saveznik ili ometač: Koju ulogu igra PMO u vašoj organizaciji?“. Sastanak je održan u ponedeljak, 27. novembra 2023. godine, u prostorijama koorporativne članice IPMA Srbije, kompanije Siemens Energy. Moderator sastanka je bio Vladimir Rašović, rukovodilac SIG PMO IPMA Srbija i član SIG PMO IPMA. Učešće je uzelo 17 učesnika iz kompanija koje pripadaju privatnom i javnom sektoru, a posluju u različitim industrijama, kao što su energetika, telekomunikacije, bankarstvo, IT, obrazovanje, cementna industrija, i druge. Učesnici su tokom sastanka ukazali na brojne izazove sa kojima se suočavaju u praksi i razmenili iskustva u njihovom rešavanju.

Jedan od ciljeva sastanka bio je doprinos boljem razumevanju uloge PMO u organizaciji, jer su u praksi uočene razlike u razumevanju uloge PMO od strane različitih interesnih strana u projektu, kao i razlike u poziciji strukture PMO u odnosu na menadžment organizacije. Na inicijativu gospodina Rašovića, učesnici sastanka su iskazali spremnost da u narednom periodu daju doprinos jačanju PMO zajednice u Srbiji kroz intenzivniju komunikaciju, razmenu iskustava radi nalaženja dobrih rešenja u vođenju PMO, kao i predlaganje aktuelnih tema za sastanke SIG PMO planirane za narednu godinu.

Za sam kraj PMdays 2023, održan je  InnovateSERBIA Transfer Forum u okviru projekta Competence Model for Business Development 4.0 in the European Context – KomBEU, međunarodnog istraživačkog projekta koji finansira Ministarstvo obrazovanja Nemačke.

Forum je okupio stručnjake iz oblasti preduzetništva, akademske zajednice i inovacija, kao i studente i mlade profesionalce, a sa ciljem razvoja modela kompetencija za poslovanje u industriji 4.0 i njihove integracije u nastavne planove i programe Univerziteta u Srbiji.  Posebno nam je zadovoljstvo što su nam se pridružili studenti sa Tehničkog univerziteta u Minhenu, gde smo imali prilike da čujemo kako Nemačka podstiče svoje studente da osnivaju startape i kako su izgledali njihovi počeci. Forum je poslednja u nizu aktivnosti projekta koji realizuje konzorcijum ISF Munich instituta, konsultantske kuće TIBA i Fakulteta za projektni i inovacioni menadžment prof. dr Petar Jovanović, univerziteta Educons, a na kom je IPMA Srbija partner. Podsećamo vas da je u toku realizacije ovog projekta u junu 2022 godine organizovano i studentsko takmičenje IPMA HackDays 2022, a sa ciljem podsticaja studenata da razvijaju svoje biznis ideje.

Kao poslednja aktivnost u okviru IPMA Srbija PMDays 2023, održan je sastanak predstavnika kompanija Brose, Bosch i Auto-Kabel, vodećih kompanija u automobilskoj industriji u Srbiji sa Reinhardom Wagnerom, direktorom konsultantske kuće TIBA, koja u svom portfolio u Nemačkoj već radi sa kompanija kao što su BMW, Audi, Tesla, Bosch, Brose i druge. Sastanak je iniciran od strane IPMA Srbija, a sa ciljem diskusije o glavnim problemima sa kojima se susreću projektni timovi i PMO u automobilskoj industriji u Srbiji, kao i načinima za njihovo prevazilaženje. Takođe, isticale su se ključne potrebe za unapređenjem organizacionih sposobnosti i individualnih veština u upravljanju projektima kako bi se ojačala auto-industrija u Srbiji. Jedan od zaključaka inicijalnog satanka je i da je u automobilskoj industriji primetna promena ka agilnom i fleksibilnom rukovođenju projektima, ali i težnja ka održivosti, te da su novi izazovi sa kojima se susreću tema za dalju diskusiju i iniciranje Sekcije za upravljanje projektima u Automobilskoj industriji SIG Automotive prilika za umrežavanje i razmenu ideja.

Preko 80 učesnika je imalo priliku da prisustvuje događajima u okviru PMdays 2023. Zahvaljujemo svima koji su doprineli uspehu ovogodišnjeg PMdays 2023.